BY: STEFANIE PHILLIPS

forrás: http://www.theplaidzebra.com/why-i-think-the-term-plus-size-needs-to-be-dropped/

szabadfordításban 🙂

Ahogy az idő egyre hidegebb, megjelennek a karácsonyi díszítések, és nagy, piros, akció-buborékok jelennek meg a boltokban és a webáruházakban, visszautasíthatatlan 50%-os kedvezményt ajánlva a pulóverre, amit már rég kinéztél. Egyszer bedőltem az egyik ilyen ajánlatnak, ami pimaszul becsalogatott a kedvenc ruhaboltom webáruházába, az American Apparel-be. Csak görgettem, és görgettem lefele, és bár számos ruhadarab tetszett, de az oldalon egyik modell sem felelt meg az én méretemnek. Minden modell S-es, vagy XS-es méretet viselt. Nem tudtam elképzelni, hogy a kinézett ruhák hogyan mutatnának rajtam, így a különböző méretű modellek közötti választék hiányában lemondtam a vásárlásról.

Azokat a modelleket, akiknek a mérete S-esnél nagyobb, teljesen felesleges megkülönböztetéssel hívják a modellszakmában “plus size” modelleknek. Ez egy olyan kifejezés, ami szubjektív módon csoportosítja a nőket egy másodlagos negatív jelzővel, mikor pusztán a modell ruhamérete segítségével kategorizálni lehetne a modelleket.

Azokat a modelleket, akiknek a mérete S-esnél nagyobb, teljesen felesleges megkülönböztetéssel hívják a modellszakmában “plus size” modelleknek

2.plus-size-models-1-of-1[1]

Iskra Lawrence, a híres modell kavarta fel az iparág porát a Runway Riot oldalával. A “Kifutólázadás” egy divatmagazin formás nőknek, ami partnerek válogatott ruháit kínálja minden méretű nő számára. Mielőtt leszerződött volna a kiemelkedő JAG modellügynökséggel, Lawrence-nek egymás után számos elutasítással kellett szembesülnie, mert a kifutóra “túl nagynak” találták, de a “plus size” modellkedéshez pedig “nem volt elég nagy”. Kiment hát az utcára New Yorkban, hogy megkérdezze az embereket, mit gondolnak arról, hogy őt a szakma ‘plus size’ modellnek hívja. A megkérdezettek közül senki nem gondolta, hogy a ‘plus size’ megfelelő jelző lenne, mint ahogy Lawrence sem. “Ugyanaz a szakmám, mint bármelyik másik modellnek, modell vagyok! Miért kell kiemelni, hogy 109-es a csípőm? Azzal, hogy megbélyegeznek, azzal automatikusan megbélyegzik Amerika 67%-át, akik 44-esnél nagyobb ruhákat hordanak.” – írta a weboldalán.

Iskra Lawrence, a híres modell kavarta fel az iparág porát Runway Riot oldalával, ami egy divatmagazin formás nőknek. Kiment New York utcáira megkérdezni az embereket, mit gondolnak arról, hogy ő ‘plus size’ modell

3.plus-size-models-1-of-1[1]

A kifejezés nem volt mindig ennyire megosztó. A 60as évekből származik, amikor a katalógusból rendelés dívott a divatszakmában, ugyanis ekkor az egyik szervezet, a “The Mail Order Association of America” követelte a kormánytól egy méretstandard bevezetését. Bevezettek agy szabványt, amiben a magasságot, a mell, és csípőméretet használták. A magasságot magas, normál, és alacsony kategóriákba sorolták, a mellbőséget számokkal jelölték egy skálán, és csípőméretnek is három kategóriája volt: karcsú, normál, és széles. A karcsú méretet egy mínusz jellel jelölték, a normálnak nem volt jele, a széles csípőméret jele pedig egy plusz jel volt.

A kifejezés a 60as évekből származik, és nem volt mindig ennyire megosztó

4.plus-size-models-1-of-1[1]

Idén a #DropThePlus-tól volt hangos a Twitter, és a népszerű webáruház, a ModCloth elhagyta a ‘plus size’ kategóriát az oldalon, ami nagy vitát kavart a széles körben alkalmazott kategorizálás kapcsán. A Forever21 és az Asos azok közé a webáruházak közé tartozik, akik megtartották a plus size részlegüket, csak az ASOS átnevezte.

Idén a #DropThePlus elterjedt az interneten, hogy a ‘plus size’ kifejezést ne használják

[…]

A Marie Claire magazin írója, Nicole Mason azt nyilatkozta az ABC Newsnak, hogy amikor ruhák vásárlásáról van szó, akkor a ‘plus size’ még mindig egy hasznos megkülönböztetés. “Ameddig a plus size kategorizálás sokkal gyorsabban, és konkrétabban elégíti ki az amerikai női vásárlók kétharmadának igényeit, akik 44-es méretnél nagyobbat hordanak, addig kell lennie valamiféle megkülönböztetésnek.”

Függetlenül attól, hogy szükség van megkülönböztetésre, biztos vagyok benne, hogy tehetünk azért, hogy ez a régi kifejezés egy pozitív töltetet kapjon. Ha a férfiakat “Nagy” és/vagy “Magas” kategóriákba soroljuk, miért ne sorolhatnánk a formás nőket például “Istennő” kategóriába?

[…]