Klub elméleti háttér

Mi az Ösztönös Fogyás Klub?

Az Ösztönös Fogyás Klub egy elköteleződésen alapuló önszabályozó csoport.
Ez azt jelenti, hogy az alkalmak nem meghatározott témájú előadásokból állnak, hanem olyan kötetlen beszélgetések, amik témája a részvevőktől függ.

Hogyan müködik?

Egy alkalom legalább 6 résztvevő jelentkezése esetén indul, és a csoport irányában fontos az előzetes elköteleződés.

Havonta legalább egyszer kerül csoport meghirdetésre, a helyszínt a facebookon fixáljuk, ami Budapest, vagy Gödöllő.

Egy Klub alkalom 2 részből áll.
– 10-15 perces témaindító prezentáció, kiselőadás, kisvideó
– 150 perc kötetlen beszélgetés

A prezentált irodalom mondanivalójával nem szükségszerűen kell egyetérteni, vagy véleményt nyilvánítani róla. Nincs az sem meghatározva, hogy kifejezetten arról kell beszélni, vagy másról.
A témacsoport témájából adódóan a jelenlévők közösek abban, hogy szeretnének egészségesebben élni, azonban az, hogy ezt milyen módon képzelik el, az teljesen egyéni lehet.
A legtöbbet abból profitálhatunk, ha odafigyelünk másokra, más kérdéseire, történeteire, és megértjük a többieket!

Mitöl müködik az Ösztönös Fogyás Klub, mi a titka?

A csoport titka az elköteleződésben rejlik.

A több alkalommal történő találkozás, és beszélgetés mögött olyan csoportpszichológiai folyamatok húzódnak meg, melyek spontán módon fejlődést idéznek elő, s melyek egy alkalommal nem feltétlenül fejtik ki hatásukat.

Egy csoportban mindig felmerül a kérdés, hogy “milyenek is vagyunk mi”? Ez a csoport önreflexiója, melyet minden résztvevő befolyásol – akár passzivitásával,- az énképre erős hatással van, formálja attitűdünket, motivációnkat, elköteleződésünket, és fejlődéshez vezet.

Nem véletlen, hogy a “csoportozás”, a körben beszélgetés minden kultúrában, vallásban, gyógyulást keresők életében megjelenik. A csoport nem egy pszichoterápiai csoport, noha a módszer fejlesztő erejét pszichoterapeuták is elismerik.

Mi a csoportvezetö szerepe?

 • Megszervezi az alkalmakat
 • Prezentálja az indító témát
 • Elindítja, majd lezárja a kötetlen beszélgetést
 • Nincsenek feladatok, nincsenek kötelező témák
 • Moderálja a csoportot a biztonságos légkör elérése érdekében

A csoportvezető leül a résztvevők közé, innentől ő is, mint a csoport tagja van jelen. A résztvevők, de a csoportvezető is kérdezhet, bármikor bárkitől bármit, és bárki bármikor eldöntheti, hogy van-e kedve válaszolni, bekapcsolódni a beszélgetésbe, vagy nincs.

Ki vagyok én? Bemutatkozás

A nevem Kasza László. Nem vagyok dietetikus, nem vagyok pszichoterapeuta, de már évek óta tudom, hogy az Ösztönös Fogyás az én hivatásom!
Azon túl, hogy megszervezem az alkalmakat, szeretném biztosítani a résztvevőket, hogy folyamatos személyes fejlődésemmel igyekszem biztosítani a csoport igényeit.
Ezen túl speciális szakterületemnek érzem a marketingpszichológiát, mint marketinggel foglalkozó szakember, tapasztalataim és ismereteim számos önismereti tanulságot hordoznak!
Több, mint 12 kg-ot fogytam, és úgy érzem, hogy még van hova fejlődnöm, ezért készen állok arra, hogy az életem felismert összefüggéseivel inspiráljam a csoport résztvevőit, és számítok rá, hogy a csoport segítségével megtalálom az új szintem eléréséhez szükséges puzzle darabokat!

IMG_6799 (2) IMG_0927 (2)

 • 2007-ben érettségiztem a Török Ignác Gimnáziumban Gödöllőn
 • 2007-2009 ig közgazdaságtan hallgattam a Budapesti Műszaki Egyetemen
 • 2009-től kereskedelmi és marketing vezetőként dolgozom a Bőrbútor Szerviz Kft-ben
 • 2013-ban vettem részt Allen Carr dohányzás leszoktató szemináriumán
 • 2013-ban részt vettem Domján András Agykontroll tanfolyamán
 • 2014-15-ben részt vettem egy 150 órás önismereti, úgynevezett Encounter csoportban
 • 2015-ben szervezője, és tolmácsa voltam a Kultúrák Közötti Kommunikáció Találkozónak
 • 2015-től a Szent István Egyetem kereskedelem és marketing szakos hallgatója vagyok
 • 2016-ban részt vettem egy Mensás 80 órás önismereti encounter csoportban

Az encounter csoportokban szinte soha nem esett szó a táplálkozásról, de még így is meg lehetett figyelni a az emberek fizikai átalakulását a fejlődés hatására.

Mit jelent a személyközpontú -, vagy más néven encounter csoport?

Az encounter csoport a Carl R. Rogers nevéhez fűződő személyközpontú szemlélet önismereti csoportformája. Az encounter szó elsődlegesen találkozást jelent, utalva ezzel a csoportfolyamat azon pontjaira, ahol egyrészt csoporttársainkkal, másrészt saját magunkkal találkozunk újszerűen egy mélyebb, lényegi szinten. Az encounter azonban ütközést is jelent. A nem szabályozott, nem vezetett, non-direktív csoportban óhatatlanul előfordulnak a résztvevők közti szóbeli összeütközések, összecsapások. Természetesen ezen ütközések is hozzájárulnak a résztvevők személyiségének fejlődéséhez. A csoport facilitátorai jelenlétükkel igyekeznek a csoport számára biztonságos, elfogadó légkört teremteni, de a csoportot nem vezetik. A csoportban az történik, amit a tagok a rendelkezésükre álló idővel kezdenek, ez felszabadító, ám ijesztő is lehet. A hétköznapokban viselt álarcaikat a résztvevők előbb-utóbb önként leveszik, és egyre jobban merik vállalni és kifejezni aktuális érzéseiket, gondolataikat. Egyre közelebb kerülnek egymáshoz és saját központi valójukhoz. A csoporttagok az átélt élmények hatására elfogadóbbak, empatikusabbak, hitelesebbek lesznek, és ez a csoporton kívül, életük más területein is megmutatkozik.

Az indító témák az alábbi irodalmakból lesznek idézve:

 • Domján László: Agykontroll
 • Allen Carr: Stop smoking, és Lose weight now
 • Anonym alkoholisták: Nagyköny
 • Eric Berne: Emberi játszmák
 • Carl Rogers: Ilyen vagyok, A terápia ajándéka
 • Eric Marshall: Erőszakmentes kommunikáció
 • Komor Levente: Gazdaságpszichológia
 • Harvey és Marilyn Diamond: Testkontroll
 • Lenkey Gábor: Cenzúrázott egészség
 • Szendi Gábor: A nő felemelkedése és tündöklése, Táplálkozással a depresszió ellen

Kik jelentkezhetnek a klubba?

A jelentkezés egyetlen feltétele, hogy olyan személyek jelentkezését várom, akiknek klinikai értelemben vett mentális problémái nincsenek.

A különböző egészségügyi problémák esetén a csoportfoglalkozás nem helyettesíti az orvosi véleményt, és nem pótolhatja a szükséges kezelést, de a legtöbb esetben jól kiegészíti azt!

Éppen ezért a jelentkezést követően egy kb 1 órás személyes beszélgetésre kerül sor, ahol bemutatkozunk egymásnak, és megvitatjuk az elérni kívánt célokat!