Immár 3 éve vagyok boldog nemdohányzó

Néhány évvel ezelőtt, amikor már dolgoztam, semmi okom nem volt, hogy depressziós legyek, mégis uralkodott rajtam egy állandó melankólia. Abbahagytam az egyetemet, és megszállottan több pénzt akartam keresni, mert úgy hittem, hogy az fog boldogságot hozni az életembe. A munkamánián mellett ekkor egyre erősebben kezdtem dohányozni, és ekkor híztam meg.

A nikotinfüggőségben, a cukorfüggőségben, és a munkafüggőségben van valami közös

Mindegyik úgy tűnik kívülről, mint valami rossz szokás, de amikor benne vagy, akkor minden annyira magától értetődő, és evidens, hogy bármelyik irányból nézed, nem látod, hogy hol a hiba.

710340_4[1]

Édesapám is dohányzott, cukorbeteg volt, ráadásul ivott is

Ha visszatekintek a gyermekkoromra, akkor úgy tűnik, hogy szülői mintákból jó sokat kaptam örökségként, amiket elkezdhettem megvalósítani. Ekkor olvastam “Eric Berne – Emberi játszmák” című könyvét is, ami terjedelmesen fejti ki azt, hogy mi ösztönzi az embert, hogy az alkoholizmus felé forduljon, ez miért jó a feleségének, és hogyan tartanak fent egy mindkét oldalról nyereséges stratégiát.

Édesapám 2006-ban hunyt el, 52 évesen, hasnyálmirigyrákban. Ez az érettségim évében történt, egy év betegeskedés után.

A dohányzás volt számomra a felnőtté válás szimbóluma

Szinte minden felnőttel elszívott első szál cigarettámra emlékszem. Emlékszem a reakciójukra, és arra, kénytelenek voltak elismerni felnőttségemet! A cigaretta volt az én lázadásom!

De hét évvel később már nem volt mire lázadni. A családban mindenki dohányzott, így az összetartozás jele lett.

Úgy érzem, hogy valójában akkor lettem felnőtt, amikor letettem a cigit

 
A dohányzásról való leszokásom előzménye, hogy azt gondoltam, hogy minden problémám forrása, hogy nem keresek elég pénzt. Ekkor elkezdtem felírni, hogy mikor mire mennyit költök, hogy ráláthassak a kiadásaimra. Amikor szembesültem vele, hogy naponta átlagosan több, mint egy doboz cigit szívok, ami több, mint 30 000 Ft ledöbbentem, mert ha ennyi pénzt megtakarítottam volna a korábbi években havonta, bármire lett volna elég pénzem.

A leszokásban az Allen Carr szeminárium segített!

Akkor, amikor részletfizetéssel jelentkeztem a szemináriumra, akkor még nem tudtam, hogy létezik egy könyv is, ami lehetőséget nyújt arra, hogy 3-5000 Ft-ból letegyük a cigit. Ma már hanganyag formájában is le lehet tölteni, de akik könyv alapján szoktak le, azoknál a leszokás nem maradt tartós, egy éven belül visszaszoktak. Ezért nagyon örülök, hogy a szemináriumra jelentkeztem, ami végül tartósnak bizonyult.

Te mutatsz példát a gyereknek, vagy a gyerekek mutatnak példát neked?

Allen Carrnak az egyik legnyomósabb érve a szeminárium alatt, ami a legmélyebben megmaradt bennem, az a következő érv volt:

Ha valamit nem szeretnél a gyermekednek, azt legbelsőbb, ösztönös énedben te sem akarod!

A dohányzás szimbólum gyerekként, felnőttként, és szülőként is

Igen, gyerekként a dohányzástól gondoltam, hogy felnőtt leszek, később felnőtt döntésnek gondoltam, hogy adok egy esélyt a leszokásnak.

Arra pedig aztán végképp nem gondoltam, hogy a dohányzás a szülői létemet is szimbolizálni fogja. Felkapcsolódott bennem a cél, hogy sikeresen átadjam gyermekeimnek a tudást, hogy hogyan tartsák távol maguktól a cigarettát!

Gyere el az Ösztönös Fogyás Klubba, és oszd meg tapasztalataidat!

Mi a véleményed a dohányzásról? Látsz összefüggést a dohányzás, és az elhízás között? Dohányoztál valaha? Mit egyebet tapasztaltál? Mi a környezeted véleménye a dohányzásról?
Minden gondolatodat szívesen vesszük!