35 A valóságos igényről

Többet, sokkal többet élni fűvel, növénnyel, gyümölccsel. Kevesebbet, sokkal kevesebbet zsíros, és fekete hússal! Sok halat enni, s mindennap rozskenyeret…

54 A sárgarépáról

… Ami bizonyos, hogy a citromlével megöntözött nyers, reszelt sárgarépa, melyet étkezés közben, saláta helyett is fogyaszthatunk, erősíti a szervezetet, üdít, és van benne valami hasznos, és gyógyító…

62 Arról, hogy a betegség pihenés

… Farkasétvágyad van, a szöget is megennéd: koplalj önként egy-két napot. Szíved nem zsörtölődik még a nikotin miatt: Jutalmazd meg azzal, hogy parancsoló szükség nélkül abbahagyod három napra a cigarettát. A szervezet oly hálás a legcsekélyebb figyelemért! …

81 A reszelt almáról

… Bölcsen cselekszel, ha minden reggel, ébredés után és étkezés előtt, éhgyomorra megeszel egy-két reszelt almát. …

 

616085_4[1]

Nagyon megfogott, amikor azt írja Márai, hogy „jól esik, ha tartunk alkalmanként evésben, dohányzásban egy-egy szünnapot”

Míg az egész hét munkával, és rohanással telt, addig vasárnap általában otthon voltam egész nap a párommal. Sokat panaszkodott a cigifüstre, ugyanis bent a lakásban cigiztünk.

Mivel vasárnaponként otthon voltunk, úgy gondoltam, hogy érdemes lenne a vasárnapot kinevezni füstmentes napnak. Tettem hát egy kísérletet.

Legnagyobb meglepetésemre semmilyen nehézséget nem okozott egy teljes nap szünetet tartani

Fantasztikusan éreztem magam, ahogy fellélegeztem. Mindig, amikor eljött a hétfő, az első szál cigit mindig megvizsgáltam, hiszen olyan jó volt nekem a vasárnap, mennyire boldog lehetnék, ha ez a fránya cigi nem okozna örömöt. Beleszívtam hát, hogy lássam, hogy jól esik-e, és meg kellett állapítanom, hogy sajnos szeretek cigizni!

A vasárnapi cigaretta szünnap teljesen rendszeressé vált

Hónapokon keresztül így csináltam a dolgot. Már az ismerőseim is hozzászoktak, hogy vasárnap ne kínáljanak, mert nem fogok kérni cigarettát.

Ezt követően lett egy seb a számban, talán afta, vagy hasonló. Ekkor nagyon megijedtem, hogy ha cigizem, akkor rákos lesz a szám. Így azonnal leraktam a cigit, nem volt semmilyen feszültség bennem. Körülbelül 3 hónapig nem dohányoztam, és nagyon boldog voltam ettől!

Hogy megnézzem, hogy valóban leszoktam-e, rágyújtottam egy cigire, hogy megnézzem, hogy jól esik-e.

Borzalmas volt! Eszméletlenül kaparta a torkomat, és keserűnek is éreztem. Másnap azonban megkínáltak egy mentolos cigivel, és lássatok csodát! Finomnak is találtam, és boldoggá is tett! Úgy visszaszoktam a cigire mint a pinty!

Márai arra is inspirált, hogy kipróbáljam, milyen almát, vagy más gyümölcsöt reggelizni

 
A gyümölcs az valójában nem is étel, hanem ital. Gyümölcsöt reggelizni olyan, mint felhajtani egy nagy pohár frissen préselt gyümölcslevet. Kellemes, édes, beindul tőle a reggel!

Gyere el az Ösztönös Fogyás Klubba, és oszd meg tapasztalataidat!

Mi a véleményed Márairól? Szoktál könyveket olvasni? Van olyan könyv, amiről szívesen beszélnél? Van olyan könyv ami nagy hatással volt rád? Mely könyvek voltak rád, vagy környezetedre a legnagyobb hatással?
Minden gondolatodat szívesen vesszük!