A reklámok nevelik gyerekeinket, és neveltek bennünket is

Nem kell messzire menni, itt vannak azok a tévéreklámok, amik az éhséggel kapcsolatos viselkedésünket, és a viselkedésünk mögött megbúvó érzéseinket manipulálják!

Vajon tényleg agresszív, és bunkó lesz valaki, amikor éhes?

Vajon tényleg be kell kapni egy Sznikerszt ilyenkor?

A mai világunkban minden arra törekszik, hogy elválasszon bennünket az éhségünktől. Társadalmi szokások, közösség, reklámok, és marketingszennyezések, de még az elfogyasztott ételek összetevői is.

A szükségleteink iránti igény rendszerint kellemes érzés

Szükséglet Igény Példa
Víz Szomj Fokozzuk, például amikor melegebb égtájra utazunk(jéghideg koktél a szavannán)
Alvás Álmosság, fáradtság Fokozzuk, például sportolással, munkával
Biztonság Adrenalin Fokozzuk, például extrém sportokkal, filmekkel
Szex Izgalom Fokozzuk, például előjátékkal
Alkotás Ötlet Fokozzuk, például fejtörőkkel, rejtvényekkel
Evés Éhség —>Elkerüljük, mert agresszívak leszünk???

Étkezések előtt is jó étvágyat, tehát jó éhséget kívánunk!

Nem csak a magyarok kívánnak jó étvágyat az étkezések előtt! Az angolok, a franciák, és valószínűleg a legtöbb kultúrában is az étkezések előtt azt kívánják a másiknak, hogy annak legyen jó étvágya, legyen éhes! Az ételt úgy lehet jobban élvezni, jobban szeretni, ha az étellel folytatott előjátékot, maximálisra húzzuk…

Minél hosszabb az előjáték, annál nagyobb az élvezet

A szex adta örömöket is lehet fokozni, ha az ösztöneinket nem hagyjuk azonnal kielégülni. Hogy ez tényleg így van-e? Ennek az állításnak az igazolására egyszerűen nem kell szakirodalom! Próbáld ki… A valóság magáért beszél…
Ugyanez a helyzet az éhséggel is: Minél hosszabban van előkészítve egy étkezés, annál felemelőbb az érzés, amikor az életet adó étel a nyelvünkhöz ér!

Aki éhes, kevesebbet eszik

Velem is előfordult, hogy izgatottan készültem valami nagy lakomára, karácsonyi ebédre, vagy svéd asztalos fogadásra, ezért kihagytam egy vacsorát, és egy reggelit. Hihetetlen csalódottsággal azonban azt tapasztaltam, hogy nagyon kevés ételtől jól laktam!
Emlékszem, hogy az evés élvezetével kapcsolatos élvezeteket ekkor választottam el az éhségtől, és gyerekként gyorsan kitapasztaltam, hogy annak, hogy bármikor, és sokat tudjak enni a kulcsa: a kenyérevés.

Nem hagyhatjuk, hogy a tévé nevelje a gyerekeinket!

Ha hagyjuk, hogy a gyermekeink a tévéből merítsenek párkapcsolati mintát, vagy táplálkozási mintát, és nem védjük meg őket, akkor kiszolgáltatjuk őket a fogyasztói társadalomnak, az eladás, és marketing manipulációinak…

Ha lesz gyerekem, arra fogom tanítani, hogy ha van kedve, alkalmanként nyugodtan kihagyhat egy-egy étkezést, ezzel duplájára növelve a következő étkezés élvezetét. Néha amúgy 1-1 napot is ki lehet hagyni, nekem fél év alatt 3-szor volt olyan (általában zabálós napok után), hogy nem voltam éhes estig, sok vizet ittam, és akkor már nem is ettem.

Az éhség az ösztönös fogyás titka

A tanácsom csupán ennyi: kerülj újra kapcsolatba az éhségeddel!

Az ösztönös fogyás nem egy módszer.
Megfigyeltem, hogy míg túlsúlyos voltam, mindig az előtt ettem, hogy igazán megéheztem volna. Azt hiszem évekig nem voltam igazán éhes. Illetve mindig éhes voltam annyira, hogy enni tudjak 🙂 …

Megfigyelésem szerint az éhséggel kapcsolatba kerülésnek 3 nehézsége van:

  • Eljutni az éhségig
  • Jóban lenni az éhséggel
  • Az éhségünk segítségével megtalálni azokat az ételeket, ami a legjobb nekünk

Az éhségedhez kapcsolódni otthon, egyedül is tudsz meditáció, önmegfigyelés, olvasás, és kísérletezgetés segítségével.

Szerintem nem mindenki áll készen a fogyásra!

Az elméletem, hogy az éhség feléledésekor kapcsolatba kerülünk ösztönös valónkkal, tehát érzéseinkkel, elfojtott érzéseinkkel, valódi céljainkkal. Aki depressziós, vagy elfojtott érzései vannak, talán ezért kerüli az éhség állapotát.

Ha nagyon mélyen vagy, vagy problémáid vannak, esetleg beteg vagy, előbb azokkal kell foglalkoznod, kérj szakértő segítséget!

Gyere el az Ösztönös Fogyás Klubba, és oszd meg tapasztalataidat!

Mi a véleményed az éhségről? Mikor szoktál megéhezni? Soha nem vagy éhes, mindig éhes vagy? Mit tapasztaltál? Mi a környezeted véleménye az éhségről?
Minden gondolatodat szívesen vesszük!