Mi is az az ösztönös fogyás?
Talán azt jelenti, hogy természetes?
Talán azt jelenti, hogy könnyű?
Esetleg azt, hogy nem kell akarni, mégis bekövetkezik?

Matthew McConaughey-nek a Dallas Buyers Klub-ban megy a dolog

Nem egyszerű alakítás nyújtott McConaughey abban a filmben. Brutális, hogy lefogyasztotta magát! És fantasztikusat is alakított a fimben!

A mindennapi alkatunk, és a súlyunk túl van az akaratunkon.
A testsúlyt tudatosan kontrollálni csak rövid ideig lehet. Vannak, akiknek a mesterségéhez hozzátartozik, hogy kontrollálni tudjá a súlyukat.
Matthew McConaughey-nek a Dallas Buyers Klub-ban, Hosszú Katinkának, és más sportolóknak, sumóknak, modelleknek… stb

De mi van, ha abbahagyják a mesterségüket, és elkezdenek lazítani? Ők milyen alkatot vesznek fel? Én nem akarom minden nap mérni az ételt, és magamat, hogy folyamatosan kontroll alatt legyen a súlyom.

Bármilyen kontroll, ami az ösztöneinket próbálja kordában tartani, hosszútávon befuccsol

Ha a fogyásodat valamilyen speciális termékre alapozod, vagy ételek kizárására az étrendedből, esetleg a koplalást választod, vagy más fogyókúrát, ideig-óráig sikeres lehetsz, de utána bekövetkezik a jojó effektus.

Bizonyított tény, hogy akik fogyókúrával szeretnének fogyni, hosszútávon hízásra számíthatnak.

A szabadság egy alapvető emberi igény, az evés alapvető szükséglet. Nem csoda hát, hogy mindannyian vágyunk rá, hogy azt ehessük, amit szeretünk, ne kelljen éhesek legyünk. Az már a bónusz, hogy ez mind élvezetet és egészséget is adjon számunkra!

Az ösztönös fogyás, és hízás tipikus esetei

Természetes életciklusok szerint:

  • Télen és nyáron
  • Reggel és ebéd után
  • Edzés előtt, és után
  • Menstruáció előtt és közben
  • Szülés előtt, és után

Életesemények szerint:

  • Haláleset után
  • Egy párkapcsolatban
  • Egy párkapcsolat után
  • Költözés után
  • Munkahelyváltás után

Ez a blog főleg a második kategóriával foglalkozik. Nem a súlyunk 2-3 kg-os kilengéseivel, és nem is a testünk természetes raktározó tartalékaival, hanem a 10+ kg-nyi úszógumival, ami megvéd minket, ha elesünk.

Kb 3 éve döbbentem rá, hogy probléma van a súlyommal

Eleinte az gondoltam, hogy érdemes csatlakozni a párom fogyókúrájához, hogy light termékeket vásároljunk, hogy vegyünk Oto-chili kockahas gépet, hogy a Norbiba járjunk vásárolni, de meg kell, hogy mondjam, nem segített.

Először azt hittem, hogy az a baj, hogy nem tartom be a diétát szigorúan.
Azt, hogy alkalmanként ne ehessek csokit, egyszerűen nem tudtam feldolgozni. Ezért elkezdtem utánaolvasni annak, hogy mi lehet az útja annak, hogy lefogyjak.

3 év kellett, hogy bekövetkezzen az ösztönös fogyás, addig semmi nem segített

Az első lépés az volt, hogy rájöttem, hogy kenyérfüggő vagyok: bármihez bármennyi kenyeret képes vagyok megenni. Reggelire kenyeret eszem, ebédre levest kenyérrel, és kenyeret eszek a másodikhoz is, és vacsorára is megtette valamilyen szendvics.

Több ezer forintot képes voltam kiadni olyan feltétekért, amik ízletessé tették a néhány forintos kenyeret. Akkor ez most hogy van? A kenyér az olcsó, vagy drága? Miért nem eszem almát, és gyümölcsöt – tettem fel magamnak a kérdést.

“Attól, hogy 0 kenyeret ettem fél évig, attól nem fogytam egy dekát sem.”

Rendben. A következő lépés az Agykontroll tanfolyamon az volt, hogy eldöntöttem, hogy pozitívan fogok gondolkodni: Ha az egészségtelen, hízlaló ételeket elhagyjuk, és megnézzük, hogy mit lehet enni, akkor kiderül, hogy a Paleolit táplálkozás marad.
Megalkottam magamnak azt a képet, amit szerettem volna bevonzani: zöldet eszem. Tudni kell, hogy a mai napig utálom a salátát.

“Attól, hogy elkezdtem megkedvelni a paleolit táplálkozást, nem lettem egy grammal sem vékonyabb.”

Ezt követően elolvastam a Diamond-féle Testkontroll könyvet is. Nagyon érdekes dolgokat írt a testről. Két fontos elvet szűrtem le a könyvből akkor, és ültettem át a gyakorlatba: Érdemes gyümölcsöt reggelizni, és nem szabad egyszerre enni húst, és cukorot, vagy lisztet.

“Attól, hogy reggelenként almát ettem, és az esetek 80%-ában nem ettem együtt húst, és lisztes dolgokat, nem fogytam egy dekát sem.”

Ezután volt egy egészségügyi problémám: kiderült, hogy vesekövem van. A vesekő oka számomra az volt, hogy rájöttem, hogy a light üdítők, és szörpök nem tesznek jót a testemnek, vizet kell innom, napi legalább 1,5 litert, de inkább többet.

“Attól, hogy több, mint másfél éve naponta megittam legalább 1,5 liter vizet, nem fogytam egy dekát sem.”

Ezzel párhuzamosan az életem több területen is megváltozott

– Fejlődtem a munkámban a marketing területén.
– Rájöttem, hogy jobb emberré válhatok, ha nem nézek tévét
– Elkezdtem Önismerettel foglalkozni, megismertem az encounter műfaját
– Eljegyeztem a menyasszonyom, nyáron egybekelünk
– Budapestre költöztem a menyasszonyommal
– Megváltozott a munkához való hozzáállásom

Rádöbbentem, hogy csak ösztönös fogyás létezik

logo-200
Úgy gondolom, hogy nagyon fontos volt a történetemben, hogy új embereket ismertem meg, hogy rengeteget csoportoztam, és hogy elindultam az önismeret útján.
Úgy gondolom, hogy ha nem foglalkoztam volna az érzelmi világommal, a táplálkozással, vagy életmódommal, nem következett volna be ez az áldott állapot.

Rá kellett ébrednem, hogy fogyás mindenképpen változásokkal jár. Változások hozzák, vagy változásokat hoz. Ezek a változások hatással vannak ránk, hatással vannak az étkezésünkre, az érzelemvilágunkra is.

Nem találkoztam még olyan megvékonyodott emberrel, akinek a változásához ne járult volna hozzá új emberek, nézőpontok megismerése, vagy ne járt volna személyiségfejlődéssel, önismerettel a fogyása.

Az ösztönös fogyáshoz vezető felismerések leginkább az énképünkre vannak hatással.
És ahogyan megváltozik az énképünk, vele együtt változhat meg a világképünk, az identitásunk, hivatásunk, szenvedélyeink, és ízlésünk.

Tehát úgy vélem, hogy csak ösztönös fogyás létezik.
Ezt az utat mindenki megélheti a maga tempójában, de fel is gyorsíthatja akár a 100X-osára az Ösztönös Fogyás Klub segítségével!