A pozitív gondolkodás nem optimizmust jelent
Negatív gondolkodás, ha a céljainkat úgy fogalmazzuk meg, hogy mi NEM a célunk, tehát valamit tagadunk.
Pozitív gondolkodás az, amikor gondolatainkat átformáljuk, hogy elkerüljük a NEM szó használatát.

Példának okáért: Ha az a célod, hogy végre elköltözz Szegedről, akkor ne azzal a óhajjal feküdj le este, hogy “bárcsak ne Szegeden laknék”, hanem fordíts át a gondolatot egy direkt vágyképpé, tehát egy olyan pozitív gondolattá, amiben nem szerepel a NE vagy NEM szócska, például “bárcsak Budapesten laknék”.

Jövőnk alakulása szempontjából kulcsfontosságú, hogy célunkat minél többször fel tudjuk idézni vizuálisan is, tehát mint egy képet, vagy filmet. Ha negatívan fogalmazunk, akkor kénytelenek leszünk a nem kívánatos képet felidézni. Azonban ha pozitívan fogalmazunk, akkor azt a képet fogjuk felidézni, ami vágyott számunkra.

Éppen ezért én legszívesebben elkerülöm a pozitív gondolkodás kifejezést, és szívesebben használom a “direkt gondolkodás”-t, vagy “vizuális gondolkodást”-t.

Ha elképzelünk egy jövőt, nagyobb valószínűséggel következik be

A pozitív gondolkodás nem egy elvárás, hanem egy lehetőség, aminek hozadéka van: magasabb kontrollt élhetünk meg az életünkben. Érezhetjük, hogy van választásunk.

És működik. Ha elképzelünk egy jövőt, nagyobb valószínűséggel következik be. A jelenség magyarázata, hogy a tudatalattink, zsigereink, állati énünk komfortosabban van egy olyan szituációban, ami már ismerős a számára, még akkor is, ha csak a képzeletben ismerkedett az adott szituációval, ezért nem fog ellenállni a cél elérésekor.

A “NEM” szónak varázsereje van!

A pozitív gondolkodás nem azt jelenti, hogy mostantól el kell felejtened a “nem” szót használni.

Sokkal inkább arról van szó, hogy amikor észreveszed magadon, hogy tagadsz valamit, akkor célszerű ezt egy jelként értelmezned, hogy megtaláld, mit is gondolsz, kívánsz, érzel valójában.

A kajálásra nem működik a pozitív gondolkodás!

Hiába képzeled el, hogy egy hétig nem fogsz enni, vagy hogy csak salátát eszel, azt fogod tapasztalni, hogy nem tudod megvalósítani az eltervezett dolgokat.

Hiába tervezed el, hogy le fogsz fogyni, vékony leszel, próbálod magad elfogadni, azt tapasztalod, hogy semmi nem változik, csak az, hogy hízol még két kilót, mert a kajával kezdtél el foglalkozni.

Attól, hogy elkezdtem salátát is enni, attól még ugyanannyi hízlaló dolgot ettem

Nos, ilyenkor mi a megoldás? Hogyan vakarjam le magamról a hízlaló, zsíros, cukros dolgokat, hogyan fogalmazzam meg pozitív gondolkodás segítségével, hogy
“Nem akarok cukrot enni. Nem akarok csülkös bablevest zabálni.”

Hogyan vizualizáljam, hogy az a dolog, amit szeretek, azt nem fogom szeretni? Hogyan vizualizáljam, hogy el fogok távolodni a jelenlegi önmagamtól, és meg fog változni az ízlésem.

Amikor a pozitív gondolkodás csődöt mond, akkor valamilyen függőségről van szó

Dehát mit jelent az, hogy függőség? Elég elcsépelt fogalom.
Az ember alapvetően függ dolgoktól – függünk a levegőtől, függünk az ételtől, anyánktól, és még ezernyi dologtól.
Vannak korlátaink, amiktől szintén függünk.

De mi van, amikor a farok csóválja a kutyát? Mi van, amikor valami olyan dolog lesz rajtunk úrrá, amit nekünk kellene irányítanunk?
Miért eszünk egészségtelen, és hízlaló dolgokat? Miért csak akkor akarunk változtatni, amikor már baj van?

Lehet-e az evés függőség?

il_fullxfull.194575983

[su_button url=”https://osztonosfogyas.hu/lehet-e-az-eves-fuggoseg/” target=”blank” center=”yes” background=”#efg012″ icon=”icon: arrow-right”]Bejegyzés megtekintése[/su_button]

Gyere el az Ösztönös Fogyás Klubba, és oszd meg tapasztalataidat!

Mi a véleményed a pozitív gondolkodásról? Tudod alkalmazni a mindennapokban? Észreveszed, amikor negatívan gondolkodsz? Mit tapasztaltál? Szoktál meditálni? Mi a környezeted véleménye a pozitív gondolkodásról?
Minden gondolatodat szívesen vesszük!