Arra jöttem rá éppen a napokban, hogy télen nem lehet lefogyni.
Ha valaki megtartja a súlyát, már az fogyásnak számíthat, aki pedig fogy, annak laboratóriumi körülményeket kellett teremteni magának – felmerül bennem a kérdés hát, hogy mi lesz, ha kilép a laboratóriumi körülményei közül…

Október óta híztam 3 kg-ot

Amióta írom a blogot, és foglalkoztat az Ösztönös Fogyás kérdése, olyan vagyok, mint a csajok: minden nap egyszer legalább csekkolom a súlyomat.
Vállalkozóként is ezt tanultam meg: amit mérsz, az javul 🙂
A súlyom a tél első felében nem változott, egyszer-egyszer voltak 2-3 napig tartó kis kiugrások, de visszaálltam a 82 kg-os súlyomra. Eredetileg ugye 94-96 kg voltam.

Most 85 kg vagyok. Pár héten belül valószínűleg újra 82 leszek. Jelzem, hogy a súlyomról mindig a reggeli wc-zés utáni mérlegelést értem, ugyanis nap közben ennek +/- 2 kg kilengése is lehet. Ha az ember megiszik egy liter vizet, akkor azonnal hízott egy kilót, nemdebár?

Télen raktározó üzemmódba kerülünk, de ennél többről van szó

Októberben az egész azzal kezdődött, hogy csökkent a szomjam, kevesebb vizet voltam képes meginni, nem fogyott el a napi 2 üveg víz. Azután észrevettem, hogy már nincs friss gyümölcs. Nyáron rengeteg gyümölcsöt ettem, dinnyét, barackot, szőlőt, epret, amit éppen az út széli árusnál találtam. Napi 0,5-1 kg-ot.

Ahogy jött az ősz, úgy át kellett állítanom az étkezésemet. Rákattantam a gyümölcslevekre. Sikerült találnom egy olyan helyet, ahol sózatlan, 5 literes, frissen préselt paradicsom levet lehetett kapni, de felvásároltam az összeset, kb decemberig tartott ki. Próbáltam mediterrán gyümölcsöket fogyasztani: narancsot, banánt, de azok sem csillapították már az éhségemet.

A téli időszakban szorgalmas hangya módjára végig kellett gondolni az új étkezési stratégiát. Mit lehet enni? Mivel a tél nem a termés időszaka, ezért szükségszerűen olyan ételeket lehet enni, amik tartósítva vannak.
Sózva, fagyasztva, konzerválva, szárítva, pincézve…
A legtáplálóbb mind közül számomra a nyers vöröshagyma volt.

A téli üzemmód nem csak attól érdekes, hogy most akkor hideg van, szőrt kell növeszteni, vagy hogy több hőt kell kitermelni, hanem arról is szó van, hogy egyszerűen NINCS KAJA!

Újra folyton éhes vagyok, zabálok, hetek óta nem laktam jól

Tavaly nyár közepén sikerült megtanulnom, hogy hogyan lehet megszüntetni az állandó éhségérzetet, ami a fogyás kulcs eleme: bármilyen étel fogyasztása mellett rengeteg nyers zöldséget kell enni, mert azok tartalmazzák a szükséges vitaminokat, nyomelemeket, és ásványi anyagokat, amiknek a hiánya éhségként jelenik meg a mindennapjainkban.
Most újra ezt élem át. Szenvedek, mint a kutya.

A gyümölcsök tudatmódosító hatása is elveszett

Sokan kérdezték tőlem, hogy miért lettem vega, miért nem eszek kenyeret, vagy cukrot, szóval összességében azt, hogy miért kezdtem bele egy paleo-vegetáriánus életmódba!?
Sokak számára egyértelmű, hogy azért, mert fogyni akartam. Ha azért történt volna, akkor már sokkal korábban megtettem volna. Nem azért történt.

Azért, mert találtam egy baromira jó érzést! Azért, mert a megfelelő táplálkozás a hétköznapi állapothoz képest egy módosult tudatállapotot képez, amikor elszáll rólunk egy mesterséges depresszió. (Jelzem, én úgy látom, hogy az eddigi életemet éltem egy a kenyerektől, és hústól eltompított módosult tudatállapotban…)

Mostanában hiába tartózkodom a cukroktól, lisztektől, a fakó zöldségek, éretlenül learatott, és vegyszerekkel érlelt gyümölcsök, a fóliás, napot-nem-látott paradicsom, és a többi téli étel nem adják meg ugyanazt az örömöt.

Egy pár nappal ezelőtt nutellás kenyeret ettem, és addig ettem, amíg dobbá nem feszült a hasam, ezzel párhuzamosan pedig össze-vissza ettem mindenféle kaját, benyomtam egy fazék lencsét, egy csomó krumplit, csilisbabot, és meg kell, hogy mondjam, hogy fantasztikus élmény volt, hogy a zabálás nem húzott lejjebb! Mert már alapból lent voltam 🙂

Az ösztönös fogyás akkor ösztönös, ha jó érzéssel is társul. A korábbi évekhez képest nagyjából az a különbség, hogy tudom, hogy most nem a kedvenc ételeim vesznek körül. Tudom, hogy szezonális ételeket eszem, és a természet rendje szerint ez meg fog változni. Korábban ez nem volt így.

A téli hízásomat, és a tápanyaghiány okozta zabálásomat is ösztönösnek tartom

Készítettem magamnak egy dinamikus modellt, ami összeállt a fejemben a szezonális táplálkozással kapcsolatban:

taplalekceltabla-a

A fenti kép egy céltáblát ábrázol. Ennek lényege, hogy minden megéhezéskor szereznünk kell valamilyen táplálékot, tehát szereznünk kell valamilyen friss, élő, lédús, vitaminban és ásványi anyagban gazdag ételt, de előfordul, hogy csak a céltábla peremét találjuk el…

Ugyan ez van akkor is, amikor bemegyünk ebédelni egy kifőzdébe. Szeretnénk a kedvenc ételünket enni – de mi van, ha elfogyott? Akkor a második kedvenc ételünket kérjük? És ha az sincs? Akkor esszük ami van!

Az első körben ott van az a friss, érett, illatos, kicsit sárgás, kicsit piruló őszibarack, amit ha megnyomsz, akkor feszesen puha, és amikor beleharapsz, akkor kicsit előre kell hajolnod, hogy ne a cipődre csepegjen a friss lé, amit még a kezedről is felszürcsölsz, annyira finom. Egyszerűen szomjazom rá most is… 🙂

Ha kilépünk a természetbe, a Földanya 20 000 féle különböző növényt kínál fel számunkra azonnal, amiből kb 20 félét fogyasztunk, és 40 félét kóstoltunk.

A második körben már kevert, kutyult ételek vannak. Egymással keverve, illetve finomított, mesterséges, és természet idegen dolgokkal keverve.

A harmadik körben az emberi fogyasztásra csak átmenetileg alkalmas élelmiszerek vannak. Bármilyen tartósítás az ételek értékének szükségszerű lerombolásával jár. Legyen szó finomításról, sózásról, szárításról, füstölésről, vagy egy állat életének feláldozásáról, ezek mind-mind táplálkozási kompromisszumok.

Felháborítónak tartom, hogy a táplálkozási piramisra újabban a tabletták is felkerültek

taplalekpiramis-a

healthyeatingpyramidresize

Ez már az a pont, ahol bárki, aki egy kicsit is érdekel az egészséges táplálkozás megkérdőjelezheti azokat a uniform, néptakarmányozási, háborús étrendet, amit a világ le akar nyomni a torkunkon.

Az egész ugyanis politikai kérdés. Jelenleg Európai Uniós jogszabályok vannak arról, hogy milyen kijelentéseket lehet tenni az egészséges életmóddal kapcsolatban, és hogy milyen kvótákat lehet meghatározni minden emberre általános érvényűen. És a politika, mint tudjuk gazdasági kérdés.

Én úgy gondolom, hogy az ehhez hasonló népoktatások, amik azt mondják, hogy cukrot, kenyeret, tésztát, és húst KELL ennünk az egészséges életért nagyban felelősek azért, hogy az emberek 1/3-a elhízott, 1/3-a cukorbeteg.

Télen gyakorlatilag bármi egészséges

Magamban arra jutottam, hogy ha már nincs más, akkor bármilyen étel, ami életet ad, egészséges. Lehet az hús, cukor, liszt, konzerv, sózott, vagy szárított étel, ha a túlélés múlik rajta, akkor egészséges.

A kérdés, hogy tudjuk-e hogy váltani kell? Tudjuk-e, hogy böjt van, és jön a tavasz, és elkezdődik az akár 100% zöldség-gyümölcs fogyasztás időszaka, amikor hónapokig szakíthatunk minden tartósított, finomított élelemmel…

Gyere el az Ösztönös Fogyás Klubba, és oszd meg tapasztalataidat!

Mi a véleményed a szezonális táplálkozásról? Tudod alkalmazni a mindennapokban? Hogyan sikerül megoldani a bevásárlást? Nagy áruházakban, vagy piacon vásárolsz? Mi a környezeted véleménye a témáról?
Minden gondolatodat szívesen vesszük!