A legutóbbi Ösztönös Fogyás Klubon volt egy kör-téma, amikor mindenki arról beszélt, hogy számára mi hozott változást az életében, táplálkozásában.
Egy hölgy arról számolt be, hogy egy Tanítónál járt, és ez a tanító beszélt az egészséges táplálkozásról, és beszélt arról, hogy vizet inni mennyire “jó”. Talán valahogy így fogalmazott:

“Tudtam, hogy vizet inni jó, de amikor ő mondta, az valahogy más volt. Ez a mondat volt nálam a fordulópont, ami után elkezdtem több vizet inni.”

A gondolatok mélysége néha megváltozik

Ilyen mondatokat én is tudok felidézni. Valami, ami már szinte közhelyesen köztudott egyszer csak valaki szájából elhangzik, és nagy hatást gyakorol ránk. Szinte egész hátralévő életünkben azt az egy mondatot emlegetjük, azt az egy pillanatot.

Meditáció során tapasztaltam hasonlót

Meditálni Agykontroll tanfolyamon tanultam először.
A meditáció egy teljesen tudatos ellazulás, amikor ráfókuszálok a belső világomra.

Belső világ alatt azokat a gondolatainkat értem, amik nem tudatosak – mégis mi vagyunk. Az álmaink is mi vagyunk. A fantáziáink – amelyek nagy része nem tudatosan megalkotva, csak valami szikra módjára a tudatunkból előszökve jön elé – az is mi vagyunk.

Megfigyeltem azt, hogy ha csak tudatosan tűzök ki egy célt, akkor előfordulhat, hogy egyszerűen elfelejtem azt. Ha azonban meditáció segítségével is elismétlem magamban, akkor a célomat ösztönösen nem felejtem el, megjelenhet az álmaimban, a fantáziáimban, és sokkal több ötletem támad vele kapcsolatban.

A hipnoterápia egy irányított meditáció

Korábban volt szerencsém részt venni egy hipnoterápián: Allen Carr dohányzás leszoktató szemináriuma végén. Velem megtörtént, amit Allen Carr ígér: végleg sikerült leszoknom a dohányzásról.

Amikor a hipnoterápia került szóba, akkor reflexből valami órát lóbáló cilinderes muksó képe ugrott be még anno, de a valóságban a hipnoterápia valami kiábrándítóan egyszerű dolognak bizonyult: Nem volt interaktív, és nem volt kiszolgáltatott. A hipnoterápián semmilyen szuggesszió nem történt, nem programoztak semmilyen tiltást, vagy negatív társítást:
egy ellazult, de teljesen tudatos állapotban felolvasták azokat a mondatokat, és logikus következtetéseket, amikkel kapcsolatban korábban már kifejtettem egyetértésemet.

És működött: a dohányzással kapcsolatos céljaim nem röppentek el másnapra, mindazt, amiről szó volt fel tudtam idézni még heteken keresztül – az Allen Carr Szeminárium segítségével megváltozott a belső képem.

Hipnoterápia mindennapi formája: a szertartás

Ha elfogadjuk azt a leegyszerűsítést, hogy a hipnoterápia az irányított meditáció, illetve azt, hogy a meditáció a belső képpel történő kapcsolatteremtés, akkor azt mondhatjuk, hogy a hipnoterápia a belső képpel történő irányított kapcsolatteremtés, vagy másképpen “irányított belső kép alkotás”.

Az ember gyermekkorában nagyon intenzíven alkotja meg belső képét: tizenéves koráig mindent magába szív, és felfog. Azonban felnőtt korunkban a világról alkotott belső kép alkotásának folyamata egy ponton lezár – ezt mondták nekem, és én is ezt tapasztalom. Mivel azonban a külvilág változik, a felnőtteknek is szükségük van arra, hogy a világ változásával lépést tartva a belső képüket hozzáigazítsák a valósághoz: ezt csak irányított kép alkotással, vagy más néven szertartásokkal lehet: születés, halál, házasság, mise, áldozat…

Belsö képünk alkalmanként szertartások nélkül is megváltozik…

A szeretet megváltoztatja a belsö képet