100 étkezésből 1-szer eszem húst, akkor is főleg halat

Az elmúlt 6 hónapban kevesebb, mint 1 kg húst ettem, abból 80 dkg hal, 20 dkg csirke, vagy egyéb…

Ha társaságba érünk, akkor előbb utóbb eljön a közös étkezések ideje, és szeretettel, odafigyeléssel, törődéssel osztják meg az emberek az ételüket velem:
oldalast, kolbászt, csülköt, és még sorolhatnám a sok-sok ételt, aminek az elfogyasztására megtisztelő meghívást kaptam.

Rosszul esik visszautasítani, amikor hússal kínálnak

Ha egy társaságban valaki megkínál hússal, és visszautasítom, akkor azonnal megkérdezi, hogy vega vagyok-e. Ha ebben az esetben feltárom, hogy nem tartom magam vegának, akkor azzal vállalnom kell, hogy 10-ből 10 alkalommal meg fogja kérdezni, hogy kérek-e húst.

Mivel nincs arra szó, hogy hogyan eszem, mindig elkezdődik egy barkóba

  • “Tudom, hogy általában nem eszel húst. De most kérsz?”
  • “Nem, most sem kérek!”
  • A csirke az nem hús. Kérsz?”
  • “Nem, nem kérek!”
  • Ez az oldalas nagyon finom, nem akarod megkóstolni?
  • Nem, köszönöm nem kérek
  • De halat, meg tojást azt eszel, van az is itthon, kérsz?
  • Nem, köszönöm nem kérek
  • Ez zöldségleves, csak csont van benne, nem baj?
  • Nem, köszönöm nem kérek
  • De nem kérsz valami FINOMAT is?
  • De, kenyér helyett jó sok zöldséget ide az asztalra !!!

Nem eldöntöttem, hanem kipróbáltam milyen: Király!

Miért nem eszek húst?

Fél évvel ezelőtt már az ismeretségi körömben többen vegák voltak – mindig nyitott voltam a változatosságra, a friss ételekre, különleges növényekre, és zöldségekre, amiket ettek, gyakran megkóstoltam őket. Ehhez hozzáolvastam egy könyvet, megnéztem pár videót a neten, hogy miért érdemes vegának lenni, hát gondoltam itt az ideje tenni egy próbát. Nem kellett túl különcnek érezzem magam, volt példa körülöttem.

Először csak néhány napot akartam adni ennek a dolognak, de beleragadtam, mert annyira fantasztikus érzés, hogy el sem tudom mondani!

  • bármit eszem, 12 órán belül már el is távozik, ezért könnyűnek érzem magam
  • Nem vagyok soha felpuffadva
  • Nincs rekedésem, régen “trónoltam” (15-20 perc) most csak “tojok” (3-5 perc)
  • Nem hiányzik az íze, most is fűszeresen eszek
  • Amióta nem eszem húst, jobban kívánom a zöldségeket – bizonyára azért mert onnan nyerem a fehérjéket (bab, cukkini, padlizsán… stb)
  • Amióta nem eszem húst, egyáltalán nem kívánom a liszteket, kenyereket

Szóval amióta nem eszem húst, 12-14 kg-ot fogytam. Hallottam, hogy a vegetarianizmus nem feltétlenül fogyókúra, én értem. Én azonban találtam egy táplálkozást, ami nekem a jobb.

Van-e hátránya annak, hogy nem eszem húst?

Mivel mindig ott van az orrom előtt, ezért gyakran azzal kezdem az étkezést, hogy megkóstolom a húst. Egy apró falat húst megrágok, hogy megnézzem, milyen ízélményt tartogat. Miután lerágtam a fűszereket (amik zöldségek), és a hús karamellizálódott ízképződményeit, újra és újra azt találom, hogy a húsnak nincs íze.

A legnagyobb hátránya a vegetarianizmusnak, hogy felismered, hogy a körülötted lévő világ kínálata mennyire szegényes – bemész egy étterembe, és nincs egy jó bab, vagy padlizsánsaláta, illetve a vegetáriánus menüt a rántott sajt jelenti rizzsel…
Borzalmas…

A vegaság másik hátránya, hogy akkor is különc leszel, ha épp nem akarsz az lenni. Egy társasági összejövetel alkalmával külön menü készül neked, így aránytalanul nagy figyelem kerül rád, amitől néha eltekintenél…

Valójában bánt, amikor “le-vegáznak”

Amikor vegetáriánusnak neveznek, azért, mert 10-ből 10-szer csak zöldségeket eszem, az azt az érzetet kelti bennem, mintha lenéznének azért, mert nem vagyok tisztában azzal, hogy az ember mindenevő.
De, tisztában vagyok vele, hogy az ember bármit képes megenni- még a darált fakérget is – ez azonban nem jelenti azt, hogy a darált fakéreg legyen a főfogás.

A rendszerváltás óta a húsevés szimbolizálta a szabadságot, és a gazdagságot

A szüleink gyerekkorukban kevés húst ettek, talán hetente egyszer-kétszer. Az egészségesebb volt, mint a mai táplálkozás.
Néhány éve még minden étkezésemben volt hús!
Ezt tanultam a környezetemből, és el sem tudtam képzelni egy ebédet hús nélkül. De a környezetem miért evett folyton húst?
Talán egyszerűen azért, mert lehetett kapni… A szüleinknek volt lehetősége arra, hogy korlátlan mennyiségben vásárolják a húst, ezáltal gyakorolhatták főzőtudományukat, és mi azt ettük, amit ők éppen kitaláltak, kigyakoroltak, elkészítettek. És a profin elkészített kedvenc ételek az étlapon maradtak: miért?

Vegának lenni amúgy ma menő, és újabban a gazdagságot is szimbolizálja

A vegetarianizmus jó társasági téma.
Amikor szóba kerül, az emberek szeme felcsillan – van akinek azért mert nem érti, van akinek azért mert érti, de nem tudja megvalósítani, van aki próbálta, de nem sikerült neki.
A vegaságot megvalósítani azért nehéz, mert tudatosságot igényel.
Szerveztettséget, tervezettséget – olyan rendszert, amire nincs tapasztalat, ugyanis animal canibal táplálkozásra vagyunk berendezkedve.
Ha nincs rendszered, és mindent helyben akarsz megvenni, akkor a friss vegetáriánus ételek lesznek a legdrágábbak!

Mikor eszem húst?

Amikor húst eszem, azt megoldom inkognitóban…
Kb havonta egyszer a következő történik: elkezdek indokolatlanul zabálni. Minden otthon fellelhető kaját végigeszem, 4-6 féle ételt is akár, és mégsem lakom jól. Ekkor feltépek egy halkonzervet a spájzból, és megeszem: ami pedig, mint egy nyugtató hat az éhségemre.

Gyere el az Ösztönös Fogyás Klubba, és oszd meg tapasztalataidat!

Mi a véleményed a vegaságról? Voltál már vega? Leszel valaha vega? Mit tapasztaltál? Mi a környezeted véleménye a vegaságról?
Minden gondolatodat szívesen vesszük!